Dolda djup av Ann Cleeves

När Julie Armstrong kommer hem sent en kväll hittar hon sin tonårige son, Luke, död i badrummet. Det som till en början ser ut som ett självmord visar sig ganska snart vara mord: någon har strypt Luke, lagt honom i badkaret och smyckat vattnet med blommor. In träder kommissarie Vera Stanhope, Ann Cleeves nya huvudperson, och tillsammans med sin assistent Joe Ashworth börjar hon nysta i det märkliga dödsfallet. Det dröjer dock inte länge förrän ytterligare ett mord begås — en ung kvinna hittas mördad i en vattenfylld klippskreva. Också hon är omgiven av blommor och Vera förstår genast att de båda morden hör ihop. Men hur?
 
Det här är en mycket spännande och välskriven deckare och det är roligt att få stifta bekantskap med Cleeves nya kommissarie. Vera Stanhope har en knivskarp hjärna och hon väljer gärna okonventionella metoder. Istället för att förlita sig på teknisk bevisning och övervakningskameror försöker hon fråga och lyssna för att se sambanden. Privat dricker hon lite för mycket, är något av en enstöring och ungefär lika finkänslig som en elefant i en porslinsaffär.
Naturen brukar ha en viktig roll i Cleeves romaner och denna gång har ett gäng fågelskådare en central roll i berättelsen — för övrigt är författaren gift med en ornitolog!
 
Jag tycker om sättet Ann Cleeves bygger upp sin historia, hur hon låter oss lära känna de personer som förekommer och jag gillar hennes pusseldeckarstil.
 
Trots att boken handlar om ond bråd död blir det aldrig otäckt våldsamt och Vera Stanhope känns som en frisk fläkt på deckarhimlen
 
Ann-Charlotte

Finns boken inne?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s