Den onödige mannen av Erik Helmerson

Den onödige mannen av Erik HelmersonHuvudpersonen, Peter Håkansson, är en medelålders journalist. Han bor i ett radhusområde i Enskededalen utanför Stockholm. Där lever han sitt medelåldersliv tillsammans med hustrun Ylva och deras tolvåriga dotter Sofi.

Hans fru lever sitt eget liv med vänner och aktiviteter på fritiden. Hans dotter ser honom inte i ögonen och nonchalerar honom med suckar och axelryckningar. Själv har han en kamrat från barndomen, Carl, som han umgås med. 

När Peter började som journalist var han en stjärna på uppåtgående. Nu vid fyrtio års ålder och efter närmare tjugo år i sitt yrke sitter han vid sitt skrivbord och har i uppdrag att skriva notiser med max tusen tecken. 

Carl, som givetvis gjort karriär inom sitt yrke, och Peter har fotbollen som gemensamt intresse. Det är under en match som Peter vaknar till liv. Han reagerar på ett gäng huliganers framfart under matchen och protesterar. Detta får följder för hela familjen, men han står på sig och ger inte vika för hoten. 

På jobbet får han plötsligt ett spännande uppdrag som han hoppas ska få karriären att ta fart. Det blir dock tvärtom. Vi får följa honom under en natt i London när den ena ölen efter den andra gör att han själv saboterar alla sina möjligheter till framgång. 

Hemma pågår fortfarande kampen mot huliganerna. Han ger sig inte och upptäcker plötsligt att han har sin dotter Sofi på sin sida. De övriga i omgivningen viker undan. 

Den onödige mannen visar sig inte vara helt onödig. 

Ibland är det skönt att läsa en bok som ”bara” skildrar vardagen som den är för många. Detta är Erik Helmersons andra roman. Den första hette Blixthalka och utspelar sig på Island. Även den är läsvärd.

Eva

Finns boken inne?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s