Strimmor av hopp av Ruta Sepetys

Omslagsbild Strimmor av hoppDet här är en bok som skildrar en händelse som är ganska okänd. Den har hamnat i skuggan av Anne Franks upplevelser. Detta är en fasansfull berättelse som griper tag och inte lämnar läsaren oberörd.

Boken handlar om Lina och hennes familj. Lillebror Jonas, mamma och pappan som är universitetslärare. De som hamnade i samma situation som den här familjen var ofta medelklass med hög utbildning.

En kväll kommer inte pappan hem och plötsligt bankar det på dörren till deras lägenhet. Det är NKVD, Sovjetiska hemliga polisen, som bryter sig in och tvingar barnen och modern att på en kvart plocka ihop vad de behöver. De ska ut och resa! Mamman har förberett sig för detta förstår Lina nu. Hon har sett sin mor sy in silverbestick, pengar och smycken i fållen på sin kappa.

De blir uppfösta på ett godståg med en mängd andra människor som de känner och förda till ett fångläger i Sibirien. Här arbetar de hårt varje dag för att överleva. Envishet, hopp och kärlek till varandra håller dem uppe under vidriga förhållanden, men lyckas de överleva och ta sig hem igen? Var är pappan? Lever han?

En bok som kan läsas av både vuxna och ungdomar.

Eva

Finns boken inne?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s