Måltavla av Ingrid Hedström

MåltavlaAstrid Sammils är tillbaka! Nu vikarierar hon som protokollchef på UD. Det innebär bland annat att hon är ansvarig för planeringen av statsbesök, både inkommande och utgående. Det är mycket arbete, och täta kontakter med både statsrådsberedningen och kungahuset.

På det privata planet är Astrid ”särbo” med islänningen Stefan. Men det finns smolk i bägaren. Astrids väninna Amanda har försvunnit spårlöst efter att hennes man begått självmord. Vart har hon tagit vägen, och vad fick mannen att ta sitt liv? Själv får Astrid hatmejl, och utsätts också för ett oroande hat på olika Internetforum. Hon har svårt att förstå vad som orsakar all denna ilska och det hat som män riktar mot henne, och andra kvinnor i det offentliga livet. Extra illavarslande är det när det visar sig att en av avsändarna till dessa hatmejl verkar bo i Dalarna, i den trakt där gården hon ärvt efter sin morbror ligger. Sammilsgården är Astrids oas och reträttplats, där hon kan vila och koppla av från sitt hektiska yrkesliv.

Väninnan Carina, som bor i ett hus i närheten av Sammilsgården, har fått kontakt med sin halvbror Sölve. Både Carina och Sölve har haft ett tufft liv, med alkohol, droger och annat. Men hos varandra hittar de trygghet och stöd. Carina är på väg bort från sitt gamla, halvkriminella liv. Hon har pluggat på Komvux, och tänker sig nu fortsätta studera på högskolan. Sölve funderar på att återuppta sin karriär som musiker i ett dansband.

När en ung rumänsk man som Carina och Sölve blivit bekanta med, hittas död på Astrids mark hotas tryggheten och lugnet. Tillsammans och var för sig försöker Astrid och Carina ta reda på vem som dödat den unge rumänen och varför. Dessutom nystar Astrid i Amandas försvinnande, bland annat med hjälp av Amandas kusin Andreas.

Det här är Ingrid Hedströms andra bok i serien om Astrid Sammils, den första hade titeln ”Bortfall”. ”Måltavla” är spännande, ända till den rafflande upplösningen på Lejonbacken utanför Stockholms slott. Personteckningarna är väldigt bra, intrigens olika trådar vävs ihop till en slutprodukt med många bottnar. Jag kan bara önska att Astrid Sammils snart är tillbaka igen!

Carina

Finns boken inne?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s