Nej och åter nej av Nina Lykke

Omslagsbild Nej och åter nejIngrid är medelålders. När Ingrid var tre år tog hennes mamma sitt liv. Kort därefter söp hennes pappa ihjäl sig.

Som vuxen bor hon nu tillsammans med sin man Jan i det egenbyggda huset på svärföräldrarnas tomt. Ingrid och Jan har två nästan vuxna söner. I alla år har Ingrid gjort allt ”rätt”. Hon har skött hemmet till perfektion, hon har curlat sina söner lagom mycket och hon har regelbundet, en gång varje vecka, haft sex med sin man.

Men en slags rastlöshet börjar smyga sig på Ingrid och hon har plötsligt mycket svårt att förstå meningen med någonting alls. Hur har hon funnit lust och glädje och till och med tillfredsställelse i det hon kallat sitt liv? Parallellt med Ingrids existentiella vånda är hennes man Jan otrogen med sin 15 år yngre kollega Hanne. Det blir bara ytterligare en bock på listan för Ingrid som nu ser allt med smått cynisk och förutsägbar blick.

Det är inte handlingen som fascinerar i den här boken. Det är mer beskrivningen av hur insidan på några nutidsmänniskors till synes helt ”vanliga” liv verkligen ser ut. Det är kvickheten, humorn och träffsäkerheten man gillar så mycket. En bok som skulle kunna vara sentimental men som inte alls är det. Den här boken skulle passa jättebra i en läsecirkel. Den skildrar en del av vår samtid och med den alla krav vi förväntas leva upp till.  Men även en möjlig väg ut ur ekorrhjulet.

Det är Anna-Lena som tipsar den här gången.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s